Dougald På Svenska

Mitt namn är Dougald och jag kommer från England.

Att Bygga En Grund

Kategori: Allmänt

Mitt namn är Dougald och jag kommer från England. På våren 2012 lämnade jag London och långsamt anländer jag nu här i Sverige där jag bor i Västerås.

Jag är författare. Tillsammans med andra har jag givit ut åtta böcker. Oftast skriver jag en del av en bok och redigerar andra delar. Min senaste bok var ett samarbete med en svensk konstnärsduo där jag presenterade och diskuterade deras verk. Mina texter handlar om ömsesidiga samband mellan olika ämnen: miljöfrågor och kulturfrågor, konst och religion, framtiden och det förflutna.

Ofta blir jag inbjuden att hålla föredrag på universitet eller hos organisationer som är intresserade av mina idéer. Jag har börjat att jobba med några universitet och konstskolor här i Sverige, men just nu jobbar jag alltid på engelska men jag vill ändra det. Därför har jag börjat en kurs som heter Korta Vägen.

Jag har ju en stor fördel för att jag har en svensk sambo och vi kan prata svenska hemma, fastän hon säger att det ibland blir lite tröttsamt för att jag är inte så interessant på svenska! Hon är jätteduktig på språk och ska kanske komma och prata arabiska med mina klasskompisar som kommer från mellanöstern. Hon har bott i Egypten och jobbade med barnböcker i flera arabländer och sedan med kvinnororganisationer i Palestina, men nu jobbar hon här i Sverige som projektledare i Västerås Stad.

Min sambo pratar svenska med mig tills hon blir trött, men hennes mamma pratar alltid svenska med mig, utom när hon glömmer och pratar finska istället, därför att hon kommer från Finland. Bortsett från att prata svenska hemma tänker jag på ett par andra strategier för att lära mig. Jag har börjat att skicka e-post på svenska med några kompisar och när jag träffar yrkeskontakter ska jag föreslå att vi pratar svenska under de första tio minuterna om det verkar lämpligt. Nu börjar jag också den här bloggen!

På Korta Vägen har vi en tre månaders intensiv språkkurs och sedan tre månaders praktik. Jag har inte haft en konventionell karriär så jag är inte precis säker var jag ska söka praktik. I England har jag jobbat med några tankesmedjor så kanske skulle det vara bra att har praktik i en svensk sådan för att bättre förstå hur samhällsdebatten fungerar här i Sverige.

Just nu har jag också ett par pågående projekt. På kvällen redigerar jag nästa volym av tidskriften Dark Mountain som jag grundade med en kompis för fem år sedan. Och jag jobbar med Tensta Museum i Stockholmsförorten som en av fyra författare och konstnärer som är inbjudna att skapa fyra olika framtidsscenarier för året 2030.

Min egen framtidsplan är att skriva en bok som heter 'Minns du framtiden?' - eller 'Remember the Future?' för jag ska ju skriva på engelska! - och jag har idén att grunda någon sorts internationell tankesmedja här i Sverige. Men först måste jag bygga en grund för mitt liv här och det börjar med att lära mig svenska.

Kommentera inlägget här: